Sådan optimerer du din PC

Vi har alle sammen oplevet det før eller siden – computeren er begyndt at blive sløv. Den er 100 år om at starte op, og når den endelig er klar, så tager det alligevel en krig at navigere rundt på den. Den kører ikke optimalt, og det bliver mere og mere fristende at investere i en ny. Men inden du suser til den nærmeste it-forretning og spendere en stor sum på en ny computer, så prøv at læs med her. Måske finder du løsningen på dit problem.

 

Husk at opdatere – altid!

Vi kender det alle sammen. Vi skal bruge computeren nu og så skal den da selvfølgelig opdatere 1000 ting. Det er irriterende, men nødvendigt. Når den almene computerburger støder på et teknisk problem, så er den typiske reaktion, at genstarte computeren. Og den løsning virker da også i nogle tilfælde, men det er bare ikke nok altid. Det er vigtigt at du husker at opdatere dine programmer og styresystemer. Der bliver hele tiden fundet sikkerhedshuller og sårbarheder i de forskellige styresystemer og programmer. Derfor er det vigtig at holde dem opdateret, og i mange tilfælde kan du få computeren til at gøre det automatisk. Ellers kan din computer ende med at blive sløv, og du kan også risikere at sikkerheden ikke er i top. På den måde er der større risiko for at du får raget malware og andet ragelse til dig, som du absolut ikke ønsker skal inficere din computer. Derfor skal du også opdatere din sikkerhedssoftware. Som regel opdateres sikkerhedssoftwaren og antivirusprogrammer automatisk, men hvis din computer har stødt på problemer, er det ikke sikkert at opdateringen bliver gennemført. Sådanne sikkerhedsopdateringer sker gerne en gang om dagen, så det er vigtig lige at holde øje med om det sker optimalt.

 

Glem ikke dine drivers!

Dine driveres skal også opdateres, ligesom alt det andet. Drivers er programmer der hjælper din computer med at kommunikere med de hardware enheder som f.eks. mus, printer, keyboard osv. der er tilknyttet din computer. Dit styresystem indeholder fra start en masse driveres som får det hele til at spille, men når du så investerer i ny hardware, så skal der installeres nye drivers. Der kommer løbende nye drivers til de forskellige hardware enheder, derfor skal du løbende opdatere. Nye driveres kan hjælpe med at fjerne eksisterende problemer og forbedre ydeevnen af dit hardware.

 

Ryd op – det kan betale sig!

Du kan ikke undgå, at der med tiden vil ligge programmer på din computer du aldrig burger, og muligvis nogle du aldrig har brugt. Hvis du har Windows kan du risikere at mange af disse programmer, åbner automatisk i takt med at computeren tændes. Det bør du ændre i computerens indstillinger, da det sløver computerens opstart, at den skal åbne unødvendige programmer. Desuden bør du slette alle de programmer du ikke længere gør brug af, da de kun ligger og fylder. Måske har du også programmer liggende, som du slet ikke vidste. Mange af os har en tendens til at have lidt for travlt nogle gange, og måske får vi klikket ”ok” til noget vi alligevel ikke lige fik læst – vupti så har vi installeret et eller andet, vi ikke har brug for eller som kan indeholde malware. Derfor bør du jævnligt holde øje med hvad der sker på din computer. Når du sletter programmer, skal du dog lige sikre dig, at det ikke er et program der i forvejen lå på computeren, som har en brugbar funktion. Og nu hvor du alligevel er i gang, så tøm lige papirkurven. Hvis din computer stadig er ligeså sløv som en skildpadde, så kan det være det skal være din undskyldning for at få fingrene i noget nyt legetøj.